Uit de vrijwilligersbrochure senioren en Veiligheid (Ministerie van Justitie en Veiligheid 2021):
Senioren en Veiligheid
- Voorwoord
Maak het ze niet te makkelijk
Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Ook corona levert nieuwe methodes op: zo doen criminelen zich voor als verpleger en willen ze u zogenaamd komen prikken. Of een bankmedewerker komt wel bij u langs, omdat u niet naar de bank kunt komen. Helaas zien wij dat ouderen vaak het doelwit zijn van deze oplichters.
Daarom hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en zes ouderenorganisaties de handen ineen geslagen om voorlichting te geven over de verschillende methodes van deze oplichters.
Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Met deze brochure willen wij u graag inzicht geven in de verschillende methodes en geven wij tips om dergelijke oplichting te voorkomen. Want laten we het ze niet te makkelijk maken.
Het kan iedereen overkomen
Oplichters zijn van alle tijden. In deze snel voortschrijdende technologie wordt het steeds moeilijker hen tegen te houden. Nepaccounts via WhatsApp of pincodes en pasjes proberen te stelen. En gewiekste babbeltrucks om je je geld af te troggelen. Het wordt echt heel overtuigend gedaan.
Vorig jaar overkwam het mij ook. Een phishing-mailtje. Zogenaamd van mijn bank. Gelukkig doorzag ik op tijd de truc. “Je mag alles van me weten, behalve m’n pincode…”, herinnerde ik me juist op tijd. Gênant, en je kan jezelf wel voor je kop slaan. Voel ik me nou echt zo oud of zo dom? Je kent dat wel. En uit schaamte doe je dan geen aangifte. Terwijl dat zó belangrijk is.
Iedereen kan het overkomen, maar senioren worden als extra kwetsbaar beschouwd. Maar het is echt niet nodig om massaal in onze schulp te kruipen, je op te sluiten of je iPad uit het raam te gooien. Laten we – nu we als eerste gevaccineerd zijn – ook onze zelfstandigheid nog zo lang mogelijk koesteren. En onszelf weerbaar maken door ook goed in beeld te hebben waar we alert op moeten zijn.
Kees Hulst, ambassadeur van de campagne Senioren en Veiligheid
- HOOFDSTUK OPLICHTING
-Babbeltruc
Hoe gaat een oplichter te werk?
De babbeltruc is een vorm van oplichting die in vele vormen voorkomt. De meest bekende is dat een oplichter bij u aanbelt en met een smoes probeert binnen te komen. Het kan zijn dat ze graag gebruik maken van uw toilet, of een glaasje water vragen. Vaak zijn ze met z’n tweeën, zodat de één u kan afleiden en de ander de diefstal kan plegen.
Ook kan de oplichter zich voordoen als iemand anders. Bijvoorbeeld als monteur of iemand van de thuiszorg. Vaak komen ze betrouwbaar over, omdat zij het uniform dragen van het betreffende bedrijf.
Wat kunt u zelf doen?
- Open nooit zomaar de deur voor een onbekende. Maar gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.
- Laat nooit een onbekende zomaar binnen.
- Vraag om een legitimatie.
- Sluit de deur als u binnen iets gaat halen.
-Telefonische babbeltruc
Ook via de telefoon kunnen oplichters u benaderen. De beller doet zich voor als de bank of een andere belangrijke organisatie. Zij proberen u te overtuigen om direct geld over te maken of ze proberen belangrijke informatie bij u los te krijgen zoals uw inloggegevens, pincodes of beveiligingscodes. Soms wordt zelfs gevraagd om direct toegang te geven tot uw computer.
Wat kunt u zelf doen?
- Vertrouwt u het niet helemaal? Verbreek de verbinding en zoek zelf het telefoonnummer van de organisatie op.
- Bel vervolgens de organisatie om te controleren of het verzoek dat ze u deden klopt.
- Banken en andere organisaties zullen NOOIT om persoonlijke inloggegevens vragen.
– Pinnen aan de deur
Oplichters kunnen u ook vragen om te pinnen aan de deur, bijvoorbeeld omdat ze een pakketje voor u hebben. Als smoes gebruiken zij dat de bezorgkosten nog betaald moeten worden. Vervolgens kijken ze uw pincode af en wisselen met een slimme truc uw bankpas om voor een andere. Met de combinatie van uw pinpas en uw pincode kunnen ze uw bankrekening leeghalen.
Wat kunt u zelf doen?
- Pin alleen aan de deur als u zelf iets besteld heeft.
- Sta erop om de betaalautomaat zelf vast te houden.
- Scherm altijd uw pincode goed af.
- Geef uw pinpas nooit uit handen.
LET OP: Banken en andere organisaties zullen NOOIT om dit soort informatie aan u vragen.
-Meekijken met pinnen
Hoe gaat een oplichter te werk?
Criminelen proberen over uw schouder mee te kijken om te zien welke pincode u intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter u te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze vervolgens ook uw pinpas afhandig kunnen maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.
Betaal contactloos
Het is verstandig om de daglimiet voor het pinnen met uw pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.
Wat kunt u zelf doen?
- Scherm bij het intoetsen van uw pincode de toetsen af met uw hand of portemonnee.
- Staat iemand te dicht achter u? Vraag dan om meer privacy.
- Laat u niet afleiden tijdens het pinnen.
- Betaal zoveel mogelijk contactloos.
-Webinar
Catherine Keyl interviewde onder andere de politie en Slachtofferhulp Nederland over babbeltrucs en meekijken met pinnen. Deze talkshows, ook wel webinars genoemd, kunt u terugkijken op maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid.
Meer informatie? Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl
-Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)
Wat is het probleem?
Via apps, zoals bijvoorbeeld WhatsApp of sms, communiceren we tegenwoordig veel met elkaar. Maar oplichters maken hier ook gebruik van. Ze proberen geld van u af te troggelen door zich voor te doen als een bekende van u.
Hoe gaat een oplichter te werk?
Bij hulpvraagfraude via WhatsApp of sms ontvangt u een bericht van een oplichter die zich voordoet als een bekende. Bijvoorbeeld als uw (klein)zoon, (klein)dochter of als uw vriend of vriendin. Vaak begint het met een berichtje dat de bekende een nieuw telefoonnummer heeft. Daarna volgt al snel het bericht dat diegene in de problemen zit met de vraag aan u om te helpen door middel van een betaalverzoek.
Wat kunt u zelf doen?
- Wees altijd alert als u om geld wordt gevraagd. Ook als u een bericht krijgt van een telefoonnummer dat bij u bekend is.
- Bel altijd eerst de persoon zelf op het voor u bekende nummer. En zorg dat u een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Neem er geen genoegen mee als de persoon zegt u niet te kunnen horen of dat hij/zij niet op kan nemen. Niet gebeld = geen geld.
- Controleer het rekeningnummer dat de oplichter opgeeft. Komt het overeen met het rekeningnummer van de bekende?
- Scherm uw social media af. Het gaat niet alleen om uw telefoonnummer, maar ook om foto’s die u openbaar heeft staan en de relaties die u heeft (bijvoorbeeld ‘vader van’).
-WhatsApp-overname
Ook kunnen oplichters proberen toegang te krijgen tot uw WhatsApp-account. Oplichters downloaden WhatsApp op hun eigen telefoon, voeren uw telefoonnummer in als hun eigen nummer en vragen de verificatiecode op. U ontvangt dan de verificatiecode voor WhatsApp.
Vervolgens neemt de oplichter contact met u op en geeft aan dat per ongeluk de verificatiecode naar u toe is gestuurd. Daarna volgt het verzoek om de verificatiecode aan hem door te geven.
Wat kunt u zelf doen?
- Scherm uw social media af. Het gaat niet alleen om het telefoonnummer, maar ook om de foto’s die openbaar staan of de manier van contact met anderen wat ze hier kunnen aflezen. Zo voorkomt u dus óók dat u gehackt wordt en iemand uw identiteit steelt om een ander op te lichten.
- Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van uw WhatsApp-account kunt u tweestapsverificatie instellen. Dat is een extra beveiliging.
Tweestapsverificatie De tweestapsverificatie is vrij eenvoudig in te stellen in uw WhatsApp.
- Ga in WhatsApp naar ‘Instellingen’
- Vervolgens naar ‘Account’
- Wanneer u hier ‘Verificatie in twee stappen’ aanklikt, kunt u de tweestapsverificatie inschakelen.
-Phishing en smishing
Hoe gaat een oplichter te werk?
In een bericht (bijvoorbeeld een sms of e-mail) wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om uw gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of persoonlijke gegevens. Deze manier om gegevens te achterhalen heet phishing (letterlijk: ‘hengelen’) als het gaat om e-mailberichten. Als dergelijke berichten via sms worden verzonden, wordt dat smishing genoemd. Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.
-Valse e-mail of sms
Ook wordt soms gevraagd om direct geld over te maken. Via deze valse berichten proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Het verschil tussen een nep- of een echt bericht is soms lastig te zien. Toch kunt u deze herkennen door te letten op de volgende punten:
- Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Criminelen laten het lijken alsof iets heel urgent is. Dus: eerst checken, dan klikken.
- Check het e-mailadres van de afzender. Komt dat overeen met een eerdere e-mail die u van deze afzender gekregen hebt? Kijk naar de aanhef. Is deze onpersoonlijk (zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’)? Als u klant bent bij een bedrijf, dan zouden ze uw naam wél weten.
- Leg de mail naast een eerdere mail van die organisatie, waarvan u zeker weet dat die echt is. En vergelijk ze met elkaar.
Wat kunt u zelf doen?
- Klik nooit op een link van een mail die u niet vertrouwt en download geen bijlage.
- Twijfelt u? Bel dan de organisatie waar het om gaat (bijvoorbeeld uw bank) en zoek daarvoor zelf het telefoonnummer op. Gebruik niet het telefoonnummer uit de e-mail, want deze kan nep zijn.
- Gaat het om geld? Gaat het om belangrijke gegevens? Is er haast bij? Let op! Eerst checken, dan klikken.
- Controleer de link op nl.
-Helpdeskfraude
Hoe gaat een oplichter te werk?
Bij de helpdeskfraude (ook wel Tech Support Scam genoemd) gaat het er meestal om dat u zomaar gebeld wordt door iemand die zich voordoet als medewerker van een helpdesk. Deze oplichter vertelt u dat er problemen zijn op uw computer en dringt erop aan snel maatregelen te nemen om het te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. De oplichter wil u natuurlijk helpen, alleen moet daar wel voor betaald worden.
Een ander voorbeeld is een pop-up in het scherm met de waarschuwing dat uw computer is geïnfecteerd met een virus en een telefoonnummer waarnaar u moet bellen.
De oplichter vraagt of u hem toegang wil geven tot uw computer om het probleem ‘op te lossen’. Vervolgens wordt dan een ongewenst programma geïnstalleerd, waardoor hij mee kan kijken met uw computer. Nadat het zogenaamde probleem is opgelost, wordt om geld gevraagd. Daarvoor moet u inloggen in uw bankomgeving. De oplichter kijkt mee en past ongezien het te betalen bedrag aan naar een veel hoger bedrag.
Wat kunt u zelf doen?
- Wordt u zomaar gebeld door een medewerker van een helpdesk? Hang op! Bedrijven als Microsoft zullen u nooit bellen en zullen ook nooit naar uw beveiligingsinstellingen en/of wachtwoorden vragen.
- Als er een pop-upvenster of foutbericht wordt weergegeven met een telefoonnummer, bel dat nummer dan niet.
- Houd uw computer up-to-date.
- Installeer een goede virusscanner.
-Spoofing
Bij spoofing wordt er een trucje gebruikt om een andere identiteit aan te nemen. Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’.
Hoe gaat een oplichter te werk?
De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het telefoonnummer van de bank op uw telefoon verschijnt.
De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening of bankaccount en vraagt u om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé-gegevens of inloggegevens.
Wat kunt u zelf doen?
- Let op: Banken vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening.
- Let op: Banken vragen nooit om persoonlijke gegevens.
- Daarom: Verbreek de verbinding als u het niet vertrouwt.
- Zoek zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag.
-Datingfraude
Daten gebeurt tegenwoordig vaak door contact te leggen via het internet. Er zijn bepaalde datingwebsites en -apps om op zoek te gaan naar een date. Maar op die websites loeren ook oplichters naar potentiële slachtoffers.
Hoe gaat een oplichter te werk?
Bij datingfraude wordt er via een datingwebsite of -app contact gelegd met het potentiële slachtoffer. Weken, soms maanden, na een innige romance wordt er om een geldbedrag gevraagd.
De oplichter:
- Maakt contact via social media, datingsites of -apps met mensen die op zoek zijn naar een relatie.
- Kweekt een vertrouwensband met het potentiële slachtoffer.
- Vraagt om te communiceren via WhatsApp of e-mail. Zo wordt controle door datingsites of -apps vermeden.
- Vraagt met een smoes om geld. Bijvoorbeeld een (financieel) noodgeval of om elkaar te ontmoeten.
Wat kunt u zelf doen?
- Maak nooit geld over aan iemand die u nog nooit hebt ontmoet.
- Controleer de foto van het datingprofiel via Google Image of TinEye.
- Blijf communiceren via de datingwebsite en niet via e-mail of WhatsApp.
- De fraudeur probeert de datingpartner te isoleren om hem/haar makkelijker te beïnvloeden. Houd daarom familie en vrienden op de hoogte.
Meer informatie?
Kijk op hetccv.nl/dating.
- HOOFDSTUK ONLINE VEILIGHEID
-Wachtwoorden
Wat is het probleem?
Om in te loggen op apparaten of accounts zijn wachtwoorden nodig. Eigenlijk is een wachtwoord de sleutel van uw digitale voordeur. Online criminelen zijn als het ware online inbrekers die uw wachtwoord kunnen kraken of bemachtigen met een slimme truc. Een makkelijk te onthouden wachtwoord voor u is een makkelijk wachtwoord voor de crimineel. Een wachtwoord met zes tekens, heeft hij binnen drie seconden gekraakt.
Met uw wachtwoord kan de crimineel inloggen en zo uw gegevens stelen. Bijvoorbeeld door iets te kopen op een webwinkel, waarvoor u de kosten betaalt. Maak daarom sterke wachtwoorden. Hoe langer, hoe beter.
Wat kunt u zelf doen?
- Maak sterke, lange wachtwoorden. Bijvoorbeeld met een wachtzin van vier woorden achter elkaar.
- Gebruik speciale tekens, hoofdletters en cijfers om het wachtwoord moeilijker te maken. Hoe langer het wachtwoord, hoe beter.
- Gebruik tweestapsverificatie. Dat is een extra beveiligingslaag.
- Gebruik voor ieder account en apparaat een ander wachtwoord. Mocht een crimineel toch online bij u inbreken, dan zijn de andere wachtwoorden nog veilig.
- Gebruik een wachtwoordmanager: een digitaal hulpje dat uw wachtwoorden bedenkt en veilig voor u bewaart.
- Houd uw wachtwoord altijd voor uzelf en geef deze niet aan iemand anders.
-Tweestapsverificatie
Tweestapsverificatie is het instellen van een extra beveiligingslaag. Dit stopt oplichters, zelfs al hebben ze uw wachtwoord.
De manier om het in te stellen verschilt per apparaat en account. Vindt u het moeilijk? Vraag een vriend of (klein)kind om te helpen.
In het kort:
- Tweestapsverificatie maakt uw accounts een stuk veiliger. Een hacker heeft aan een inlognaam en wachtwoord niet meer genoeg.
- Het kost weinig moeite om het in te stellen, maar het biedt veel extra veiligheid.
- Als het eenmaal is ingesteld, hoeft u er niet naar om te kijken. Pas als u uitlogt en weer inlogt, heeft u de extra code nodig.
- Stel een tweestapsverificatie in voor zoveel mogelijk accounts. Begin met uw e-mail. Als een hacker in uw e-mail zit, kan hij/zij de wachtwoorden van andere accounts veranderen.
Meer informatie?
Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
LET OP! Houd uw codes voor uzelf. Omdat ze onderdeel zijn van uw beveiliging, zijn ze geheim. Banken, de overheid, of internetbedrijven vragen nooit naar uw code. Stuur een sms met een code nooit naar iemand anders. 11
-Updates
Wat is het probleem?
U kent het vast wel. Bent u net lekker bezig op uw computer, krijgt u een melding om een nieuwe update uit te voeren. Misschien denkt u dan: ‘Dat komt later wel’. Maar met een update installeert u de laatste beveiliging van een apparaat. Criminelen zijn steeds op zoek naar manieren om op uw computer of telefoon binnen te dringen. Door regelmatig updates uit te voeren, blijft uw computer of telefoon zo goed mogelijk beveiligd.
Wat kunt u zelf doen?
- Blijf hackers en computercriminelen voor. Doe regelmatig zelf uw updates op telefoon en computer.
- Updaten kan handmatig of automatisch. Stel het in op automatisch, dan heeft u er geen omkijken meer naar.
Meer informatie?
Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
-Back-ups
Wat is het probleem?
Hebben criminelen eenmaal uw inloggegevens te pakken gekregen, dan kunnen ze uw computer “op slot” zetten. U kunt dan zelf niet meer inloggen en dus ook niet meer bij al uw opgeslagen gegevens. Uw computer is dan als het ware gegijzeld. Tegen betaling kunt u vervolgens de toegang tot uw computer (en dus ook al uw gegevens) terugkrijgen. Vaak gaat dit om forse bedragen.
Wat kunt u zelf doen:
- Maak regelmatig een back-up (kopie) van uw computer- en telefoongegevens. Dat kan op een externe harde schijf of in de cloud.
- Het is van belang om na het maken van de back-up de externe schijf weer los te koppelen van uw computer.
Meer informatie? Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
-Virusscanner
Wat is het probleem?
Een computervirus kan gemakkelijk uw computer binnendringen. Wanneer een virus binnen is, kunnen criminelen als het ware uw computer gijzelen en informatie uit uw computer halen, zoals bepaalde gegevens. Ook kunnen ze meekijken met wat u typt. Dus ook uw wachtwoorden of bankgegevens. Neem daarom geen enkel risico en installeer een virusscanner.
Wat kunt u zelf doen?Installeer een goede virusscanner. Vaak zijn deze gratis te downloaden.
Meer informatie?
Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
- HOOFDSTUK VEILIG WONEN
-Woninginbraakpreventie
Slachtoffer worden van een woninginbraak heeft een enorme impact. Uw gevoel van veiligheid wordt aangetast. En wanneer u uw persoonlijke bezittingen kwijtraakt, brengt dat veel emoties met zich mee.
Hoewel een inbraak nooit voor 100 procent te voorkomen is, kunt u de kans op een inbraak wel verkleinen. Met eenvoudige beveiligingsmaatregelen zorgt u ervoor dat inbrekers uw woning liever overslaan.
Wat kunt u zelf doen?
- Ramen dicht, lichtje aan en deur op slot
Inbrekers kijken niet naar hoe u woont, maar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Doe daarom altijd de ramen dicht, lichtje aan en deur op slot. Ook als u maar heel even weg gaat om bijvoorbeeld de hond uit te laten of om even snel een boodschap te doen.
- Maak het ze niet te makkelijk
Leg waardevolle spullen uit het zicht. Zet vuilnisbakken weg en berg ladders achter slot en grendel op. Dat maakt het lastiger om naar de eerste verdieping te klimmen. Zorg ervoor dat criminelen zich bij uw huis niet gemakkelijk kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal deze weg en plaats buitenlampen.
- Geef het idee dat er iemand thuis is
Laat een lichtje aan als u weggaat zodat uw huis een bewoonde indruk maakt. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet. Uw vertrouwde buren kunnen u helpen om een oogje in het zeil te houden als u wat langer weg bent van huis. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven en de gordijnen af en toe te sluiten en weer te openen. U kunt ook gebruikmaken van de steeds slimmere apparaten (domotica) om uw woning van afstand te bedienen.
- Doe ook uw schuur op slot
Pas als u de sleutel omdraait, is een deur echt op slot. Dat geldt ook voor uw schuur of garage. Vergeet daarom niet ook deze goed op slot te doen. Ook als u gewoon thuis bent.
Meer informatie?
Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl. Blokje om? Ook dan de deur op slot. Sluit je deuren en ramen. Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Maak het inbrekers niet te makkelijk.
Kijk voor meer tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl
-Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een inbreker heeft langer de tijd nodig om binnen te komen in een woning die is beveiligd volgens de eisen van het Politiekeurmerk.
Beveiliging verkleint kans op inbraak
Inbreken in een slecht beveiligde woning kost vaak maar 30 seconden. Een inbreker bedenkt zich wel twee keer voor hij een woning met het Politiekeurmerk probeert te betreden. De PKVW-maatregelen zijn van groot belang voor de veiligheid en de veiligheidsbeleving. Beveiligingsmaatregelen, zoals gecertificeerd hang-en-sluitwerk, goede verlichting en overzicht in de straat, verkleinen de kans dat een inbreker toeslaat in uw woning.
Persoonlijk advies
Wilt u persoonlijk advies voor uw woning? Neem dan contact op met een Politiekeurmerk-beveiligingsadviseur. Kijk op politiekeurmerk.nl voor een adviseur bij u in de buurt.
Meer informatie? Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
De voordelen van het Politiekeurmerk:
- De kans op een geslaagde inbraak neemt fors af.
- De complete beveiliging van uw woning wordt nagelopen, ook brandveiligheid en verlichting in en om de woning.
- Korting op uw inboedelverzekering bij meerdere verzekeraars.
- Een erkende en betrouwbare PKVW-expert adviseert en voert de beveiligingsmaatregelen uit.
-Veilige toegang tot uw woning
Heeft u zorg aan huis nodig? Dan kan het zijn dat u niet in staat bent om zelf de voordeur te openen voor zorgverleners. Toch is het belangrijk dat zij altijd naar binnen kunnen.
En dat mensen met slechte bedoelingen juist buiten blijven! De ideale toegangsoplossing voor uw woning is afhankelijk van de situatie.
U kunt kiezen uit verschillende veilige sleutelkluisjes en digitale sloten, ook wel elektromechanische sloten genoemd.
- Sleutelkluisje Dit is een klein kluisje waarin de sleutel van de woning ligt en die alleen opengemaakt kan worden met een sleutel of een code. Er zijn verschillende soorten sleutelkluisjes:
- Kluisje met sleutel In het kluisje zit de sleutel van uw woning, zodat de zorgverlener naar binnen kan.
- Kluisje met cijfercode Om dit kluisje te openen is geen sleutel nodig. De zorgorganisatie dient wel te voorzien in centraal beheer van de codes en voor een veilige omgang met de codes door haar medewerkers. In geval van nood kan iemand die de code kent de woning betreden.
- Elektromechanisch sleutelkluisje Er zijn ‘slimme’ sleutelkluisjes op de markt, die met bijvoorbeeld een app op de mobiele telefoon kunnen worden geopend door zorgmedewerkers en mantelzorgers. De software houdt bij welke personen toegang tot uw woning moeten krijgen.
- Elektromechanisch slot
‘Slimme’ elektromechanische systemen geven toegang tot de woning met een elektronische ‘sleutel’. Deze sloten kunnen op verschillende manieren worden geopend: met mobiele telefoons, pasjes, tags, afstandsbedieningen en dergelijke.
U kunt de combinatie met een slimme deurbel met camera overwegen: u of de zorgverlener ziet dan meteen wie er voor de deur staat.
Advies op maat
De beveiligingsadviseurs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen geven advies over de voor- en nadelen van de verschillende toegangsoplossingen en het gebruik ervan. Kijk voor een PKVW-bedrijf bij u in de buurt op: politiekeurmerk.nl.
Meer informatie? Kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl.
- HOOFDSTUK BELANGRIJKE CONTACTINFORMATIE
Meer informatie en contact
- Kijk op nl voor meer informatie over de thema’s in deze brochure. U vindt hier ook de informatiefilmpjes van Kees Hulst over het meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude, phishing en spoofing. En u vindt hier tips over online veiligheid en de linkjes naar de webinars met Catharine Keyl.
- Na een ingrijpende gebeurtenis kunt u altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland. Zij bieden emotionele hulp, begeleiden u in het strafproces en helpen u bij uw schadevergoeding. Bel naar 0900-0101 of kijk op nl.
- Het Schadefonds Geweldsmisdrijven geeft een eenmalige uitkering aan slachtoffers van geweldsmisdrijven die hierdoor ernstige lichamelijke en/of psychische problemen hebben of hebben gehad. Voor informatie kunt u terecht op nl of bel 070-4142000.
- U vindt meer informatie over veilig bankieren op nl.
- Antwoord op vragen, tips over veilig internetten en hulp bij problemen op internet kunt u vinden op de site van nl.
- Twijfelt u over een link, gaat het om geld of om belangrijke gegevens? Let op! Eerst checken, dan klikken. Via nl kunt u de link controleren.
- U vindt meer informatie over fraude op nl of telefonisch op 088- 786 73 72. Hier kunt u ook melden wanneer u slachtoffer bent geworden of een poging melden.
- Voor informatie over datingfraude zie nl/dating.
- Liever iemand aan de lijn? Getrainde vrijwilligers helpen u op weg met al uw digi-vragen over je computer, laptop, mobiel én tablet. Bel de DigiHulplijn gratis van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur op 0800-1508.
- Wilt u meer weten over het veilig maken van uw woning? Kijk op nl.
-Slachtoffer
Bent u onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of melding bij de politie.
Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting, dat hoeft absoluut niet. Deze criminelen gaan heel geraffineerd te werk. Ze maken misbruik van het vertrouwen dat u heeft in een familielid of bekende. Iedereen kan slachtoffer worden.
Aangifte doen of een melding maken kan op verschillende manieren:
Bel direct 112 wanneer er sprake is van:
- een woninginbraak;
- een verdachte situatie waarbij de inbreker of oplichter nog in de buurt is.
Bel 0900-8844 (politie) en doe aangifte of melding wanneer u slachtoffer bent geworden van criminaliteit, maar waarbij de dader niet meer in uw omgeving is. Maak ook een melding wanneer er een poging is gedaan van oplichting. Dit helpt de politie om zicht te krijgen op de dadergroepen en de verschillende werkwijzen. Bel daarom ook bij een poging van oplichting 0900-8844. De politie helpt u dan graag verder.