Melden overlast

De speciale overlastlijn is opengesteld vanaf 17 t/m 30 december. Meldingen van 13.30 tot 22.00 uur lopen via de overlastlijn en worden door de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeente Uden opgevolgd. Buiten deze tijden kunnen klachten gemeld worden bij het reguliere nummer van de politie. Op 31 december 2021 is de overlastlijn geopend van 09.00 uur tot 17.30 uur.

Overlastlijn gemeente Uden/Boekel van 13.30 -22.00 uur: 06 – 19 26 63 85
Meldnummer politie bij overlast buiten deze tijden: 0900 – 8844, bij heterdaad 112.

Straffen en boetes

Als je verboden vuurwerk bezit, vervoert of afsteekt, kun je een boete of gevangenisstraf krijgen. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. Het afsteken van vuurwerk kost je € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.

Oudejaarsvuurwerk verboden

De verkoop en het afsteken van vuurwerk is net als vorig jaar verboden in het hele land. Het verbod geldt niet voor fop- en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes. Zo zorgen we er samen voor dat we de zorg niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en boa’s handhaven de vuurwerkregels. Het is ook verboden in het buitenland gekocht oudejaarsvuurwerk naar Nederland te vervoeren.

Veilig fop- en schertsvuurwerk afsteken

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 mag je wel klein vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en fonteinen afsteken (categorie F1). Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Fop- en schertsvuurwerk is het minst gevaarlijke vuurwerk. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1.000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand van het vuurwerk. Rits je jas dicht en kijk uit met brandbare kleding en openstaande kleding zoals capuchons. Houd ook rekening met anderen en zorg dat je geen overlast veroorzaakt.

Bron: Gemeente Uden